Det handlar om knivskarp konkurrens i upphandlingarna där lägsta pris oftast vinner. Även om LOU säger att en sammanvägning av upphandlingskriterier ska gälla är det vår bedömning att det så gott som alltid handlar om ”race-to-the-bottom” vad priset anbelangar. Det finns ”skall-krav” med kvalitetsmoment, men de är inte alltid tillräckligt konkretiserade.
Man kan tycka att en upphandlande region eller kommun borde vara intresserad av att säkerställa att anbudsgivaren har de resurser som krävs för att leverera, d v s att det finns taxifordon och förare som kan utföra transporterna. Tyvärr ser vi exempel på att denna grundläggande kvalitetsaspekt inte hanteras tillräckligt noggrant av upphandlande myndighet.
Tuffa krav
Exemplen skiljer sig åt. En upphandlande myndighet har ställt tuffa krav på att anbudsgivaren ska kunna visa upp en 30-35 procentig omsättning i förhållande till anbudsvärdet för att vara kvalificerad. Krav på tidigare referensuppdrag förekommer också. Ett taxiföretag råkade ut för fadäsen att ett uppdrag som utförts i decennier inte fick räknas som referensuppdrag. Varför? Det var fortfarande pågående. Kravet i anbudsunderlaget var att det skulle vara avslutat och Förvaltningsrätten dömde ut upphandlingen. Det förekommer också formuleringar att anbudsgivare ”ska beskriva” att det finns transportresurser, vilket är alltför substanslöst.
Frågan i rubriken kan tyckas ironisk och smått oförskämd, men pockar på svar. Slutresultatet av en upphandling ska ju inte bli att det råder osäkerhet om trafiken kommer att fungera på grund av att den vinnande anbudsgivaren måste jaga underleverantörer. Men det är idag en realitet i många fall.
Regeringsuppdrag
Regeringen har givit Konkurrensverket i uppdrag att utreda hur upphandlande myndigheter, över hela fältet av varor och tjänster, ska kunna förkasta anbud som inte håller måttet. Uppdraget handlar också om att låta kvalitetsfaktorer få en mer avgörande roll. Det är ett välkommet uppdrag och ett arbete vi inom branschen ser fram emot. Förbundet kommer att uppvakta Konkurrensverket och beskriva hur vi upplever situationen för taxi.
Det förekommer anbud med prisnivåer och andra moment som inte är seriösa. På marknaden för privatresor kan appföretag hålla låga priser genom tveksam skattehantering och orimliga arbetstider eftersom man avvisar kollektivavtal. Detta beteende får inte sprida sig till den samhällsbetalda marknaden.
Svaret på frågan i rubriken är väl egentligen ganska självklart. Det är välfärdstjänster vi pratar om.
