Annons:

Natalee Ågren, Verksamhetschef, Svenska Taxiförbundet

Ta en taxi för klimatet

Artikel

Våren är i annalkande och medan knoppar brister har vi inom Förbundet mycket spännande på agendan. Vi kommer att arbeta för att öka kunskapen om den viktiga roll som taxi har i samhället, inte minst med tanke på färdtjänstresor, skolskjutsar och sjukresor. För de flesta av oss är det en självklarhet att taxi ska finnas oavsett var i landet man befinner sig. Och det är så vi verkligen vill att det ska vara.

 Närmast är vi i startgroparna för att bygga ett helt nytt nätverk som vänder sig till kvinnor i branschen. Vår ambition är att nätverket ska agera som ambassadörer för taxinäringen så att fler kvinnor upptäcker taxi som en möjlig arbetsmarknad.

Det råder brist på förare inom hela transportsektorn och flera organisationer, såväl nationella som internationella, arbetar för att attrahera fler kvinnor till branschen.  Vårt mål är att fördubbla antalet kvinnor i taxibranschen under de närmaste två åren, från dagens nio procent till närmare 20 procent år 2026.

Planerna för konferensen Taxi i Norr som äger rum i Örnsköldsvik den 23-24 maj pågår. Hans Weinehall, med lång erfarenhet av Taxi i Norr är medarrangör. Som tidigare kommer en rad utställare att medverka vilket vi är glada för. På programmet finns bland annat en presentation av den nya rapporten om Dynamisk kollektivtrafik. Frågor om trafiksäkerhet finns med på agendan och frågan om självkörande fordon kan bli verklighet i Tavelsjö, får vi också veta mera om. Självklart kommer taxis roll i samhällsbetalda resor att diskuteras liksom regionernas roll för utvecklingen. Laglig konkurrens och problemet med svarttaxi finns också med. Det ska bli mycket roligt att träffa alla igen. Höstens taxikonferens i Jönköping, blev ju mycket lyckad.

”Ta en taxi för klimatet” är namnet på en kampanj som började lanseras i sociala medier lagom till veckan före påsk. Sveriges klimatmål är att transporternas utsläpp ska minska med 70 procent till år 2030. För att nå det målet måste bilarna bli mer klimateffektiva och framför allt bli färre. Många behöver egen bil i det dagliga livet, men det finns en stor grupp företag och privatpersoner som skulle kunna ersätta bilen med kollektivtrafik, hyrbil och taxi – bra för både plånbok och miljö. Med kampanjen vill vi visa att Taxi verkligen är en viktig del av kollektivtrafiken.

På samma tema kommer vi i sommar att åter medverka i Almedalens politikervecka den 25 – 28 juni. Vi kommer att hålla seminariet: ”Ta en taxi för klimatet” på 2030 sekretariatets arena. Det är så positivt att vi åter är partner till 2030 sekretariatet som arbetar för att klimatpåverkan från Sveriges transportsektor ska minska och andelen förnybar energi öka.

Slutligen vill jag slå ett slag för våra sociala medier kanaler som får allt fler följare. Vi uppdaterar kontinuerligt med information om våra medlemsbesök runt om i Sverige och de frågor vi driver vid våra möten med politiker och beslutsfattare på olika nivåer. Missa inte våra medlemsbrev och nyhetsbrevet Veckans omvärld som vid sidan av vår hemsida är kanaler där vi förmedlar det som händer i och runt vår bransch.

Natalee Ågren, Verksamhetschef, Svenska Taxiförbundet

Annons:
Annons:
Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår